Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Προς κάθε ενδιαφερόμενο ... & Χριστός Ανέστη!


   Χριστός Ανέστη και τις καλύτερες ευχές μου για ό,τι καλό! Ελπίζω όσοι περάσατε μόνοι αυτήν την εορταστική περίοδο να βιώσατε όσο περισσότερο ομαλά το γεγονός αυτό. Εδώ δεν θα μιλήσω θρησκευτικά παρότι είμαι τέτοιος τύπος … Κάτι όμως που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι η χαρά που ένιωσα την Κυριακή του Πάσχα πηγαίνοντας με ένα φίλο μου σε ένα ίδρυμα και τις αναρίθμητες ευχές που δέχτηκα από τους νοσηλευομένους εκεί. Πραγματικά ένιωσα Ανάσταση …

   Επιστροφή στην καθημερινότητα τώρα! Για μια ακόμη φορά μίλησα με την θεραπεύτριά μου την περασμένη εβδομάδα για την άναρχη εικόνα που παρουσιάζει ο κύκλος του ύπνου μου και φαίνεται ότι αυτήν τη φορά έφτασε ο κόμπος στο χτένι … Αποφάσισα δηλαδή ότι αν θέλω να με παίρνουν οι άλλοι στα σοβαρά, αν θέλω εγώ να πάρω τη ζωή μου στα σοβαρά πρέπει να μάθω πώς να ελέγχω τον ύπνο μου και κατά συνέπεια και τη μέρα μου. Έτσι καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα, κάποιες συμβουλές δηλαδή μου έδωσε που βοηθάνε στο να έχω κάποια στάνταρ μέσα στο ημερονύκτιο. Στάνταρ που αργότερα γίνονται ‘’δευτέρα φύσις’’ και είναι πολύ περισσότερο εύκολο να παραμείνουν απ’όσο φαίνεται να είναι να ‘’εγκατασταθούν΄΄.

   Ένα βασικό στάνταρ είναι η ώρα έγερσης να είναι σταθερή σε καθημερινή βάση απαρεγκλίτως. Ένα ακραίο παράδειγμα είναι η ώρα αυτή να είναι στις 10:00 και εσύ να κοιμηθείς στις 09:00. Ακόμα και τότε πρέπει να αρκεστείς σε μία ώρα ύπνο αν θες να δεις αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Τώρα όσον αφορά την ώρα κατάκλισης αυτή πάλι πρέπει να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας κάποιες συμβουλές. Όπως είναι να αποφεύγονται οι διεγερτικές ουσίες και γενικά ότι μας αγχώνει λίγες ώρες πριν από τον ύπνο και από την άλλη πλευρά να προτιμώνται καταπραϋντικές ουσίες και γενικά δραστηριότητες που ‘’κλείνουν’’ τους διακόπτες.

   Περισσότερο συγκεκριμένα καλό είναι να αποφεύγονται ροφήματα όπως ο καφές ή το τσάι όπως και το αλκοόλ ή η κόκα κόλα και να προτιμάται ένα ποτήρι με χλιαρό γάλα και μια κουταλιά μέλι. Ακόμα καλό είναι να μην δραστηριοποιούμαστε με πράγματα που είναι κρίσιμα όπως είναι η διεκπεραίωση μιας εργασίας γιατί αυτό αυξάνει τον βαθμό εγρήγορσης και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να μας πάρει ο ύπνος. Επίσης δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή δεν βοηθάνε.  Αντίθετα η ακρόαση μουσικής, ιδιαίτερα κλασσικής, και το διάβασμα βιβλίων του ενδιαφέροντός μας είναι επικουρικά.

    Επιπροσθέτως, είναι πολύ σημαντικό να μην ξαπλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας όπως και να παίρνουμε έναν υπνάκο το πολύ μισή ώρα και αυτό νωρίς το μεσημέρι. Νομίζω ότι τα περισσότερα τα ανέφερα !... Εύχομαι να βοήθησα με το κείμενο αυτό (κάποιους ομοιοπαθείς ίσως).

   Και πάλι Χριστός Ανέστη και ευχές για την ευόδωση των καλύτερων ευχών!

Υ.Γ. Ευτυχώς που θυμήθηκα το εξής που τώρα θα αναφέρω: ένα καλό κόλπο για τον ύπνο είναι να μην χρησιμοποιούμε το κρεβάτι παρά μόνο για να κοιμηθούμε! Θυμηθείτε τα σκυλάκια του Παβλόφ! Είναι ένα συμπεριφορικό τέχνασμα να μην ξαπλώνουμε συνδυάζοντας αυτήν την ώρα με άλλες δραστηριότητες όπως ραδιόφωνο, διάβασμα κ.λπ.. Έτσι, ο εγκέφαλός μας συνδυάζει συνειρμικά την κατάκλιση με τον ύπνο με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε περισσότερο εύκολα!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου